Děti v Mořském koníčkovi už dobře ví, které podzimní plody nám podzim v těchto měsících nabízí k snědku.
Jídlo jíme, když máme hlad nebo když máme na něco dobrého chuť. Ale i u stolu se dodržují pravidla, kterým říkáme pravidla stolování. Děti se seznamily s tím, že se příbor na stůl ukládá v určeném pořadí, jak se u stolu správně sedí a že si lidé před jídlem přejí dobrou chuť.
V tomto týdnu jsme si ukázali, jak se správně u stolu chovat, jak stůl správně prostřít, jak používat příbor nebo jak na prosřenéný stůl úhledně poskládat ubrousky. Seznámily jsme se s tím, že pod slovem příbor se schovávají názvy jako lžíce, lžička, nůž a vidlička, jak vypadá talíř hluboký a plytký, k čemu se používá miska, malý talířek, šálek, sklenička nebo hrnek.
Vyzkoušeli jsme si připravit sladké jednohubky, nalévat pití do skleniček, třídit potraviny na pečivo, maso, ovoce a zeleninu. Seznámili jsme se s potravinovou pyramidou a řekli si, co je pro naše tělo zdravé a co je zdravé méně.
Povídali jsme si o oblíbených jídlech, stravování doma, ve školce a také v restauraci. K čemu slouží ubrousek, jak správně příbor na talíř odložit, když jsme dojedli nebo když chceme v jídle ještě pokračovat.
Děti měly možnost si vše vyzkoušet, vyrobit si oblíbené jídlo z papíru, stříhat, lepit, kreslit, třídit potraviny a zahrát si i na restauraci.
Podnikli jsme i vycházky do okolí MŠ, hráli si na školní zahradě, cvičili s padákem, houbičkami, míči, drátěnkami, zdolali překážkovou dráhu, zpívali s doprovodem klavíru a také si zahráli na rytmické nástroje, mezi které patří ozvučná dřívka, bubínky, rytmická vajíčka a tamburíny. Malovali jsme spoustu obrázků pomocí štětce a temperových barev, ale i barev vodových.
Prohlédněte si naši galerii fotek a podívejte se, jak se dětem týden stolování povedl.