Oblíbené dobroty dětí

Pomazánka z telecího masa

  • 360 g telecího masa
  • 10 g soli
  • 180 g másla
  • 20 g pažitky

Omyté telecí maso osolíme, pečeme do měkka asi 1,5 hodiny. Necháme zchladnout, poté umeleme. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme umleté maso a zdobíme omytou, jemně nakrájenou pažitkou. Podle chuti osolíme. Ihned podáváme nebo zchladíme a následně podáváme.

Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod. Telecí maso můžeme nahradit vepřovým/hovězím/kuřecím/krůtím masem.

Pomazánka z taveného sýra

  • 400 g taveného sýra
  • 90 g másla
  • 21 g cibule
  • 30 g polotučného mléka
  • 20 g pažitky

Tavený sýr, máslo a nasekanou pažitku smícháme dohromady a vyšleháme do pěny. Mléko přidáme dle potřeby, dle chuti dosolíme. Ihned podáváme nebo zchladíme na požadovanou teplotu a následně podáváme.

Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod.

Šunková pěna

  • 270 g šunky
  • 270 g másla
  • 5 g soli

Máslo vyšleháme do pěny, přidáme jemně umletou šunku (šunkový salám) a šleháme až se máslo spojí se šunkou. Ihned podáváme nebo zchladíme na stanovenou teplotu a následně podáváme.

Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod.

Vaječná pomazánka

  • 8 ks vajec
  • 175 g másla
  • 30 g cibule
  • 20 g polotučného mléka
  • 5 g soli
  • 10 g pažitky

Vejce vložíme do vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Do nádoby na šlehání dáme prolisované žloutky, nastrouhané bílky, máslo, nakrájenou cibuli, mléko, sůl a vše vyšleháme. Zrobíme omytou a jemně nakrájenou pažitkou. Ihned podáváme nebo zchladíme a následně podáváme.

Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod.

Pomazánka z olejovek

  • 315 g olejovek
  • 180 g másla
  • 50 g cibule
  • 10 g soli
  • 5 g citrónové šťávy

Do nádoby na šlehání dáme přebrané a kostí zbavené olejovky, máslo, jemně nakrájenou cibuli a vše vyšleháme do pěny. Podle chuti osolíme a ihned podáváme nebo zchladíme a následně podáváme.

Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod. Olejovky můžeme nahradit jiným typem konzervovaných rybiček – rybičky v tomatě/ ve vlastní šťávě/ v zelenině apod.

Pomazánka z tresčích jater

  • 315 g tresčích jater v oleji
  • 180 g másla
  • 50 g cibule
  • 20 g pažitky

Do nádoby na šlehání dáme tresčí játra bez oleje, máslo a nakrájenou cibuli. Vše vyšleháme do pěny. Zdobíme omytou a jemně nakrájenou pažitkou. Podle chuti dosolíme a ihned podáváme nebo zchladíme a následně podáváme.

Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod.