Pomazánka z telecího masa
- 360 g telecího masa
- 10 g soli
- 180 g másla
- 20 g pažitky
Omyté telecí maso osolíme, pečeme do měkka asi 1,5 hodiny. Necháme zchladnout, poté umeleme. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme umleté maso a zdobíme omytou, jemně nakrájenou pažitkou. Podle chuti osolíme. Ihned podáváme nebo zchladíme a následně podáváme.
Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod. Telecí maso můžeme nahradit vepřovým/hovězím/kuřecím/krůtím masem.
Pomazánka z taveného sýra
- 400 g taveného sýra
- 90 g másla
- 21 g cibule
- 30 g polotučného mléka
- 20 g pažitky
Tavený sýr, máslo a nasekanou pažitku smícháme dohromady a vyšleháme do pěny. Mléko přidáme dle potřeby, dle chuti dosolíme. Ihned podáváme nebo zchladíme na požadovanou teplotu a následně podáváme.
Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod.
Šunková pěna
- 270 g šunky
- 270 g másla
- 5 g soli
Máslo vyšleháme do pěny, přidáme jemně umletou šunku (šunkový salám) a šleháme až se máslo spojí se šunkou. Ihned podáváme nebo zchladíme na stanovenou teplotu a následně podáváme.
Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod.
Vaječná pomazánka
- 8 ks vajec
- 175 g másla
- 30 g cibule
- 20 g polotučného mléka
- 5 g soli
- 10 g pažitky
Vejce vložíme do vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Do nádoby na šlehání dáme prolisované žloutky, nastrouhané bílky, máslo, nakrájenou cibuli, mléko, sůl a vše vyšleháme. Zrobíme omytou a jemně nakrájenou pažitkou. Ihned podáváme nebo zchladíme a následně podáváme.
Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod.
Pomazánka z olejovek
- 315 g olejovek
- 180 g másla
- 50 g cibule
- 10 g soli
- 5 g citrónové šťávy
Do nádoby na šlehání dáme přebrané a kostí zbavené olejovky, máslo, jemně nakrájenou cibuli a vše vyšleháme do pěny. Podle chuti osolíme a ihned podáváme nebo zchladíme a následně podáváme.
Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod. Olejovky můžeme nahradit jiným typem konzervovaných rybiček – rybičky v tomatě/ ve vlastní šťávě/ v zelenině apod.
Pomazánka z tresčích jater
- 315 g tresčích jater v oleji
- 180 g másla
- 50 g cibule
- 20 g pažitky
Do nádoby na šlehání dáme tresčí játra bez oleje, máslo a nakrájenou cibuli. Vše vyšleháme do pěny. Zdobíme omytou a jemně nakrájenou pažitkou. Podle chuti dosolíme a ihned podáváme nebo zchladíme a následně podáváme.
Máslo můžeme nahradit pomazánkovým máslem, roztíratelným tukem apod.